Sabtu, Mei 16, 2009

Macam-macam boleh jadi

Seorang wanita memohon jawatan tukang sapu di MSC Cyberjaya. Pegawai di situ telah mengadakan temuduga dan meminta wanita itu menunjukkan caranya membersih lantai. Lalu dia mengatakan “Anda diterima bekerja, berikan e-mail anda, kami akan mengirim maklumat yang diperlukan.” Wanita itu menyatakan yang dia tidak memiliki komputer dan juga e-mail. Penemuduga terus mengatakan bahawa tanpa e-mail, wanita itu tidak boleh diambil sebagai pekerja.

Wanita itu menerima keputusan itu dengan rasa kecewa dan dia hanya memiliki RM10, lalu dia pergi ke supermarket terdekat dan membeli 10 kg sayur. Lalu dijualnya sayur tersebut dari pintu ke pintu dan habis dalam masa 2 jam sahaja. Dia mendapat untung sekali ganda. Diulanginya kerja tersebut dan menjadikannya sebagai pekerjaan tetapnya. Kemudian, dia mampu membeli kereta Lamborghini dan mengembangkan perniagaannya dengan membuka beberapa lagi supermarket di sekitar Kuala Lumpur.

Suatu hari, dia terlintas untuk mengambil insuran untuk diri dan keluarganya. Dipanggilnya penjual insuran datang ke pejabatnya. Setelah bersetuju, penjual insuran berkata, “Minta e-mail puan,” “Oowh, maaf saya tidak ada komputer dan e-mail” jawab wanita itu.

Penjual insuran terkejut dan berkata “Aneh, puan mempunyai perniagaan yang besar tapi tidak mempunyai komputer dan e-mail. Bayangkan apa yang puan boleh lakukan jika puan memiliki komputer dan e-mail.” Wanita itu menjawab: “Jadi tukang sapu di MSC Cyberjaya.”

0 ulasan:

Catat Ulasan